Dit is wellicht de saaiste, maar meest gelezen blogpost die ik ooit zal schrijven… want wat doe je in hemelsnaam als je zo’n 12u of langer met elkaar in de auto zit? Als kind hield mijn mama me stil met het tellen van verlichtingspalen (en als ik aan honderd zat, kreeg ik een Chocotoff…), maar als volwassene is mijn attenttion span een stuk minder lang, en ook: ik kan die Chocotoff nu gewoonweg zélf nemen. 🙂 Maar alle gekheid op een stokje, dit is de bezigheidstherapie die wij doen tijdens een lange autorit:

Slapen

Enfin, Bert slaapt en ik rust. Slapen in een bus, auto, vliegtuig,… Dat lukt me niet. Noem me op de vlak maar een controlefreak maar ik weet graag wat er gebeurt. Tegenwoordig lukt het wel beter om te rusten, maar echt slapen, nee, dat is niet voor mij weggelegd. Om toch mijn brein wat downtime te geven, maak ik sinds een paar jaren gebruik van Insight timer, een meditatie-app. Zoek naar “Yoga Nidra”, leg je een beetje achterover en ontspan. Het helpt om je aandacht af te leiden van continu aandachtig te moeten zijn.

Lezen

Leesfreak dat ik ben, ben ik altijd in drie boeken tegelijk bezig. Toegegeven dat gaat wel wat trager, maar boeiend is het wel! Op vakantie probeer ik dan ook zeker altijd te lezen. Goeie fictie kan er altijd wel in, maar als ik écht wil verdwijnen in een boek (en mijn eigen hoofd!) dan lees ik liever non-fictie… Boeken over persoonlijke ontwikkeling zijn mijn favoriet. Als jij ook zin hebt om je brein nóg verder te ontwikkelen tijdens het reizen, check dan zeker mijn top vijf:

Eten & drinken

Tijdens het reizen eten wij geen drie normale maaltijden zoals thuis, maar zijn we de hele rit door aan het knabbelen: druifjes, wat pastasalade, een koude koffie, een wrap,… Steeds kleine porties om de tijd te verdrijven, maar ook om de suikerspiegel niet veel te laten pieken en dalen. Tips over wat wij eten tijdens de reis lees je hier.

Zingen!

Ohlalaha, het fijnste tijdverdrijf om samen te doen! Lachen met klassiekers (“alle Schotten dragen rokken”, iemand?), luidkeels mee kwelen met Bart Kaëll (“Zeil je voor het eerst!”), of ingetogen genieten van Enya. Alles passeert de revue tijdens zo’n rit. Het houdt de sfeer erin en zorgt ervoor dat de tijd zeer snel voorbijgaat. Een half uur, dat zijn maar tien liedjes! Lees hier wélke 10 liedjes wij van voor tot achter meezingen!

 

Weetjes opzoeken

Het beste wat ze ooit uitgevonden hebben langs de autosnelwegen zijn die bruine “cultuur”-borden. Ik ken de juiste naam niet van zo’n bord, maar je weet vast wel wat ik bedoel. Ze tonen één of meerdere tekeningen van dingen waar de regio waar je doorrijdt bekend staat. Waarom zou je niet eens opzoeken wat dat allemaal wil zeggen? Die smartphone dient niet alleen om foto’s te trekken, hè! 🙂 Het is voor ons een leuk tijdverdrijf en zo leer je het land kennen, en niet alleen op de bestemming!

Pauze pauze pauze

En natuurlijk, is het onontbeerlijk om de reis af en toe te onderbreken om de benen te strekken. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen om bezig en geconcentreerd te blijven, is zuurstof nog altijd één van de belangrijkste bronnen van energie. Regelmatig stoppen is dan ook de boodschap. Een stukje wandelen, even opfrissen en de handen wassen, op een bankje zitten met een klein picknickje,… Eender wat je doet, als je maar even rust. Veiligheid is regel nummer één als je onderweg bent, en rusten hoort daar zeker en vast bij!

En meer is het niet. Zei ik al niet dat dit de saaiste blogpost ooit zou zijn? 🙂 Instagramwaardige activiteiten zal je hier niet vinden. #keepingitreal