[Onze tips voor een gezonde maaltijd onderweg.]
Wij zijn vaak uren en uren onderweg. De langste rit die we ooit aan één stuk deden was 26u, een ritje op en af naar Toulouse. Beetje zot, maar wat was de titel van deze blog ook weer? 😉 Maar als je zolang in de auto zit en toch wat op je gezondheid wilt letten, is de vraag “wat eten we vandaag?” niet altijd even evident om te beantwoorden.
Onderweg is er vaak geen gezonde maaltijd te vinden en face it in een wegrestaurant eten is noch gezellig, noch goedkoop en vaak noch lekker. Wij doen het dus op de old skool manier, met de frigobox!
Dit zijn onze go-to items die in de frigobox belanden:
Water. Water. Water.
Als wij langere tijd weg zijn (lees: weken), nemen wij een groot tonnetje water mee dat we kunnen vullen indien nodig. Wij drinken elk bijna twee liter water per dag dus dat kan nogal eens oplopen. Door zo’n tonnetje te gebruiken besparen we op plastic flessen (olé, olé) en ’t is ook handig om jezelf op te kunnen frissen of je tandjes te kunnen poetsen als je ergens onverwacht moet overnachten. Maar zo’n tonnetje drinkt natuurlijk niet gemakkelijk, zeker niet achter het stuur! Daarom vriezen we ook een paar kleinere flesjes water in die in eerste instantie als koelelement dienen, maar zodra ze gesmolten en uitgedronken zijn, worden deze opnieuw gevuld.
Koffie.
We kunnen alle twee ’s morgens niet zonder onze tas koffie. Vroeg opstaan en geen cafeïne is een non-combinatie! (Try us, we dare you! :-)). Net voor we vertrekken zetten we dus een pot koffie waar we de eerste uren lekker van kunnen genieten in onze herbruikbare, thermische tassen.
Red Bull voor Bert. Koude koffie voor Treesje.
Een zoete zonde en een shot energie. Meer valt hier niet over te zeggen!
Pastasalade!
’t Is zo simpel als het groot is, twijfelachtig voedzaam, maar het geeft energie en is gewoonweg lekker: koude pastasalade. Wie kent het niet? (Disclaimer voor onze Italiaanse vrienden: please, don’t read this!)
Macaroni met mayonaise / ketchup / cocktailsaus met stukjes zwanworst, ananas, erwtjes & worteltjes, kaasjes, zilverajuintjes,… ofschoon: alles wat je in je kast terug kan vinden.
Enkele pastatips:
o Gebruik volkoren pasta: stukken voedzamer en geeft je langer een voldaan gevoel.
o (Light) mayonaise & yoghurt is véél lekkerder én lichter!
o Wees gul met groentjes: komkommer, kerstomaatjes, courgette,… Je kan er quasi alles voor gebruiken wat jij lekker vindt.
o Eet regelmatig kleine porties, i.p.v. één grote portie ’s middags. Zo blijf je alerter en vermijd je de sugar crash.
Wraps
Volkoren wraps met kruidenkaas, wat komkommer, een stukje kip of zalm, een beetje rucola, meer hoeft het echt niet te zijn voor ons. Dit is meestal onze lunch op dag één (want langer blijft het niet goed). Lekker fris, voedzaam en makkelijk te eten (lees: kruimelt niet).
Druiven
Een stuk chocolade of wat snoepjes, de verleiding om toch maar iets zoet te eten “voor deze ene keer” is groot als je onderweg bent. Wij nemen daarom druiven mee. Een perfecte combinatie van vitamientjes en suikers in een handig formaat.
En wat dan op de terugweg?
Natuurlijk moet je ook eten op de weg terug naar huis en vaak heb je niet dezelfde faciliteiten op je bestemming als je thuis hebt, zeker niet als je vaak op kampeerterreinen verblijft zoals wij doen. Wij kiezen er daarom voor om eenvoudigweg kaas & charcuterie te kopen (die we opbergen in de plastic bakjes waar de wraps & pastasalade in zat) samen met wat brood. Zo houden we onderweg onze eigen “picknick al fresco”, een gewoonte die we oppikten bij onze Franse vrienden en die we maar graag in stand houden!
Zo zie je maar, het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn voor ons! Genieten van de eenvoudige dingen… Dat zijn wij. Wat zijn jouw Gouden Tips om te eten als je onderweg bent?