Wie mijn professionele bezigheden volgt, weet ondertussen dat ik een razend grote fan ben van Google, ook op reis. In deze blogpost lees je enkele tips over de features van Google die wij gebruiken om onze reis zo aangenaam als mogelijk te maken.

Gmail

Onontbeerlijk, uiteraard. De plek om afspraken te regelen met mensen ter plaatse (én om die afspraken snel terug te vinden!) en mailtjes van boekingen te ontvangen. Veel meer doe ik niet met Gmail op reisvlak, maar Gmail doet wel nog meer voor mij. Want die afspraken en boekingen worden automatisch in Gcal gezet.

Google Kalender (Gcal)

Ik ben verslaafd, verliefd en compleet afhankelijk van Google Kalender. Da’s een beetje overdreven (ik hoop dat je dat cynisme wel kon vangen ;)), maar toch. Gcal maakt een groot deel van mijn leven een pak aangenamer.

Door het gebruiken van verschillende kalenders kan je makkelijk zien wanneer je verlofdagen kan inplannen, welke afspraken flexibel zijn en welke absoluut niet. Ik plan er alles mee. Werk, verlof, weekmenu’s, boodschappen, ontspanningsmomenten, werk voor de vzw-momenten,… ’t is één van mijn guilty pleasures. Bert is van het andere type: wat komt, dat komt. Er bestaat geen relaxtere mens ter wereld dan Bert en ook dat werkt. #oppositesattract

Google Maps, d’uh.

Door het inplannen van je afspraken in Gcal kan je heel eenvoudig vanuit die afspraak de routebeschrijving opvragen. Eén tik op de knop en je ziet meteen hoe ver je moet rijden, of er file staat en hoe lang het zal duren.

We maken in de auto wel nog steeds gebruik van een ‘echte’ GPS. Onze mobiele provider laat het de laatste tijd nogal eens afweten in het buitenland, en hoewel we best zonder Internet kunnen, willen we toch graag betrouwbaar op onze bestemming raken.

Wij gebruiken Google Maps onderweg wel om precies te weten waar we zijn (en leuke wist-je-datjes op te zoeken), te checken hoe lang een file zal duren, een kortere weg te zoeken als die file écht te lang zal duren én (en dit vinden wij het plezantst) the long way home te berekenen. Soms, als we genoeg hebben van die ellelange autostrades, nemen we de volgende afrit en volgen we de routebeschrijving van Google Maps waarbij we de optie “snelwegen vermijden” aanzetten. Die ritten zijn vaak veel verrijkender en brengen ons dan ook véél rust & ontspanning.

Google Photos

Alle foto’s die gemaakt worden met de smartphone worden automatisch geüpload naar Google Photos, net als de foto’s die via de camera op de laptop belanden. Wist je dat je onbeperkte opslagruimte hebt als je je foto’s in een bepaald formaat laat uploaden?

Dat maakt het niet alleen makkelijk om bij thuiskomen snel een collage of filmpje te maken, maar je hoeft ook niet meer na te denken waar je foto’s zijn. Dat kan zo nu en dan wel wat data in beslag nemen. Hou er dus rekening mee als je beperkt bent in je data-verbruik.

Google Timeline

Deze, wellicht iets minder bekende functie van Google, gebruik ik om een aantal redenen:

  • Bij afspraken met klanten vergat ik nogal eens op te schrijven hoe lang ze geduurd hadden. Behoorlijk lastig om dan achteraf een factuur te moeten maken. Google Timeline laat je quasi precies zien waar je was op welk moment tot welk moment. Superhandig.
  • Daarnaast ga ik vrij veel alleen wandelen, in allerhande bossen in Limburg en daar buiten. Da’s plezant in de zomer, maar kan vrij bangelijk zijn in de herfst. Maar in eender welk seizoen kan er wat gebeuren en daar ben ik liever op voorbereid. Mocht er met mij ooit iets gebeuren tijdens zo’n ontspannen wandeling (haha), dan kan mijn lief precies opzoeken waar mijn telefoon was op welk moment.
  • Op verlof wil ik me niet bezighouden met waar ik precies ben. Ik wil genieten van het moment, zonder bezig te zijn met ‘zal ik het later nog wel weten’. Google Timeline houdt precies bij waar we geweest zijn én welke foto’s ik er nam. Zo kan ik achteraf perfect zien waar we die éne geweldige vondst deden of kan ik eindelijk ook eens een discussie over waar dat ene zalige restaurantje weer lag, winnen. Google knows it all.

Maar dit gebruik ik niet

Google heeft speciaal voor reizigers de app Google Trips ontwikkeld. Je kan er je afspraken in opslaan, informatie opzoeken over de omgeving waar je bent, wandelingen mee uitstippelen,… en dat werkt volgens mij prima als je een goed uitgekiende city trip wilt doen. Je kan er je hotel(s) in opslaan, bezienswaardigheden die je wilt zien aanduiden en informatie over lezen, restaurants opzoeken,… en dat alles kan je offline beschikbaar maken. Maar voor ons werkt het niet heel aangenaam. Wij plannen liever niet teveel, maar niet plannen wil zeggen dat je véél moet downloaden, just in case.

Google doet nog veel meer voor de reiziger, zoals Google Flights, maar aangezien wij niet met het vliegtuig reizen, hebben we dit nog nooit gebruikt.

En jij, welke apps zijn jouw must haves om met een gerust hart te kunnen reizen?